Oświadczenie GKSŻ w sprawie rozliczenia podatków: Wspieramy kluby oraz zawodników

Jak informowaliśmy, Urzędy Skarbowe kwestionują sposób rozliczania podatków przez zawodników. Sądy także orzekają na niekorzyść żużlowców.

Dawid Cysarz

Według Urzędów Skarbowych zawodnicy nie mogą się rozliczać według stawki podatku liniowego (19 procent), tylko według stawki 32 procent. Kwestionowane jest także prowadzenie działalności przez żużlowców. Według organów podatkowych nie mogą oni wystawiać faktur VAT za świadczone usługi. Z tego powodu może dojść do sytuacji, że kluby będą musiały zwrócić podatek VAT odliczony w ostatnich latach.

W środę oświadczenie w tej sprawie wydała Główna Komisja Sportu Żużlowego.

Oświadczenie GKSŻ:

"GKSŻ na bieżąco wspiera kluby oraz zawodników, których sposób rozliczenia podatków jest negowany przez Urzędy Skarbowe. Przypomnijmy, że sprawa dotyczy głównie prób zakwestionowania wystawiania przez zawodników faktur VAT klubom za starty. Fiskus kwalifikuje profesjonalne uprawianie sportu żużlowego jako działalność wykonywaną osobiście, a to wyklucza fakturowanie takiej usługi. Nie dostrzega tym samym specyfiki profesjonalnego sportu żużlowego, która sprawia, że zawodnicy funkcjonują jak mała firma prowadząca działalność gospodarczą i muszą ściśle współpracować ze swym teamem. Stanowisko organów skarbowych jest dla klubów o tyle niebezpieczne, że jego podtrzymanie wiązałoby się z koniecznością zwrotu przez kluby VAT-u rozliczanego w związku z wynagrodzeniami zawodniczymi za 6 lat wstecz, co w praktyce oznacza bankructwo dla wszystkich klubów żużlowych w Polsce. GKSŻ oprócz bieżącego monitorowania sytuacji i informowania o niej klubów, zorganizowała wspólnie z władzami Ekstraligi Żużlowej Sp. z o.o. spotkanie informacyjne z klubami w 2013 roku i uzyskała korzystną dla nich opinię prawną uznanego autorytetu w dziedzinie prawa podatkowego - prof. Witolda Modzelewskiego z Instytutu Studiów Podatkowych. Opinia ta została przekazana klubom żużlowym celem wykorzystania wobec organów skarbowych. Ponadto PZM jako organizacja społeczna włączył się po stronie jednego z klubów do postępowania przed Urzędem Kontroli Podatkowej uzyskując prawa strony postępowania. Przedstawiciel GKSŻ weźmie też udział w spotkaniu w parlamencie, z udziałem między innymi wysokiego rangą przedstawiciela Ministerstwa Finansów, posłów z Parlamentarnego Zespołu Sportu Żużlowego, GKSŻ i klubów oraz przewodniczącego stowarzyszenia "Metanol" Krzysztofa Cegielskiego. Spotkanie zaplanowane jest na 23 kwietnia bieżącego roku. Mamy nadzieję, że pozwoli ono wyjaśnić, z korzyścią dla środowiska, wszelkie wątpliwości dotyczące tematu rozliczeń podatkowych zawodników."

Jesteśmy na Facebooku. Dołącz do nas!

KUP BILET NA 2024 ORLEN FIM Speedway Grand Prix of Poland - Warsaw -->>