Irańskie media ujawniły nazwiska kandydatów na stanowisko selekcjonera

Irańska Federacja Siatkówki w dalszym ciągu prowadzi rozmowy z kandydatami na stanowisko selekcjonera drużyny narodowej. Tamtejsze media poinformowały, że aktualnie w grze pozostało trzech kandydatów.

Jacek Pawłowski
Materiały prasowe / FIVB
Po nieudanych negocjacjach z Radostinem Stojczewem na temat objęcia przez Bułgara funkcji selekcjonera reprezentacji Iranu, działacze siatkarskiej federacji zmuszeni byli zaprosić do rozmów kolejnych szkoleniowców. Przez dłuższy czas ich nazwiska utrzymywane były w tajemnicy. Wiadomo było, że głównym kandydatem pozostaje Mauro Berruto. Serwis teherantimes.com zdradził, że kontrkandydatami są Igor Kolaković i Javier Weber.

Obaj trenerzy posiadają spore doświadczenie na arenie międzynarodowej. Igor Kolaković, po tym jak w 2006 roku objął reprezentację Serbii, prowadził ją nieprzerwanie przez osiem lat, zdobywając łącznie siedem medali mistrzostw Europy, Ligi Światowej i mistrzostw świata. Z funkcji selekcjonera zrezygnował po mundialu rozegranym w Polsce. Plavi zakończyli wówczas zmagania na dziewiątej pozycji.

Javier Weber w latach 2009 - 2013 był trenerem męskiej reprezentacji Argentyny. W 2011 roku doprowadził Albicelestes do czwartego miejsca w Lidze Światowej. W grudniu 2013 roku kierownictwo Argentyńskiej Federacji Siatkówki zdecydowało o zakończeniu pracy Webera z reprezentacją narodową. Do niedawna 50-letni szkoleniowiec był wymieniany w gronie kandydatów na następcę Stephane'a Antigi w reprezentacji Polski.

ZOBACZ WIDEO Ferdinando De Giorgi: Młodych trzeba uczyć, jak się pracuje w pierwszej reprezentacji
Który z trenerów jest najlepszym kandydatem na selekcjonera reprezentacji Iranu?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki