Oświadczenie Wisły Płock i Stowarzyszenia Sympatyków Klubu w sprawie wydarzeń w Świnoujściu

Zdjęcie okładkowe artykułu:

W dniu 4 października br. doszło do spotkania Zarządu Klubu Wisła Płock S.A. z Zarządem Stowarzyszenia Sympatyków Klubu Wisła Płock. Przedmiotem spotkania było złożenie wyjaśnień przez SSKWP w związku z wydarzeniami w Świnoujściu. Rezultatem spotkania jest wspólne stanowisko potępiające sprawców wydarzeń w Świnoujściu oraz decyzja o dalszej współpracy Klubu z SSKWP jako oficjalnego reprezentanta środowiska kibiców Wisły Płock.

Oświadczenie Zarządu Klubu Wisła Płock S.A. i Stowarzyszenia Sympatyków Klubu Wisła Płock

W związku z wydarzeniami w dniu 27 września br., Stowarzyszenie Sympatyków Klubu Wisła Płock wspólnie z Zarządem Klubu oświadczają, że stanowczo potępiają wszelkie akty agresji i chuligańskie wybryki, do których doszło w trakcie i po zakończeniu meczu Flota Świnoujście - Wisła Płock. Jednoznacznie naganna postawa wąskiej grupy chuliganów godzi w dobre imię i wizerunek Klubu Wisła Płock oraz wizerunek płockich kibiców reprezentowanych przez Stowarzyszenie Sympatyków Klubu Wisła Płock i nie ma nic wspólnego z ideami kibicowania i sportowej rywalizacji.

Zarówno SSKWP jak i Klub czują się moralnie odpowiedzialnymi za incydent w Świnoujściu i dlatego wspólnie wyrażamy głębokie ubolewanie oraz pragniemy przeprosić kibiców i pracowników Klubu Flota Świnoujście, a także mieszkańców Świnoujścia za akty wandalizmu i niczym nieusprawiedliwionej agresji, jakich doznali ze strony "pseudokibiców piłkarskich".

SSKWP, jako organizator wyjazdów i oficjalny przedstawiciel płockiego środowiska kibicowskiego oraz Wisła Płock zwracają się z prośbą o potraktowanie wydarzenia w dn. 27 września jako pojedynczego incydentu i zapewniają, że dołożą w przyszłości wszelkich starań, aby podobne wydarzenia już nigdy nie miały miejsca.

W związku z zajściami, jakie miały miejsce w Świnoujściu, SSKWP wyciągnęło surowe konsekwencje w stosunku do czterech swoich członków, czasowo zawieszając ich w prawach członka oraz pokryło koszty zniszczeń, do jakich doszło na stadionie w Świnoujściu. Informujemy ponadto, że Klub i SSKWP wystosowały do MKS Flota listy z przeprosinami za całe zajście.

SSKWP, działając w porozumieniu z Klubem Wisła Płock, podjęło także decyzję o zaprzestaniu do końca 2008 r. organizacji wyjazdów na wszystkie mecze piłkarskie zorganizowanych grup kibiców. Zarząd SSKWP podjął również uchwałę o zakazie uczestnictwa w wyjazdach na mecze Wisły, organizowanych w przyszłości przez Stowarzyszenie, w stosunku do wszystkich ukaranych osób.

Zarząd Wisły Płock S.A.

Piotr Kubera - Prezes Wisły Płock