PŚ w Wiśle: Kamil Stoch liderem po pierwszej rundzie! Maciej Kot trzeci!

Zdjęcie okładkowe artykułu: PAP / PAP/Grzegorz Momot
PAP / PAP/Grzegorz Momot
zdjęcie autora artykułu

Kamil Stoch prowadzi po pierwszej serii konkursu Pucharu Świata w Wiśle. Trzeci jest Maciej Kot. W czołowej dziesiątce uplasowało się trzech Polaków.

Po raz pierwszy do drugiej serii konkursu Pucharu Świata 2016/2017 awansował Gregor Schlierenzauer. Triumfator kwalifikacji wystartował jako siódmy. Uzyskał 135,5 metra na skoczni narciarskiej imienia Adama Małysza (HS 134) i został liderem z dorobkiem 133,7 punktu. Fin Asko Aalto - sędzia na stanowisku C - ocenił skok Austriaka na 20 punktów. Po dziesięciu występach obniżono belkę z piątej na czwartą.

Schlierenzauera na prowadzeniu zmienił dopiero Maciej Kot. Zwycięzca konkursu Letniej Grand Prix 2016 w Wiśle skakał jako 46. Wylądował na 130. metrze i zdobył 136,2 punktu. Za wiatr odjęto mu 1,5 punktu, podczas gdy Austriakowi - 11,7.

Tylko dwie dziesiąte więcej niż Kot wywalczył Domen Prevc. Ponad 140 punktów zdobył jeden zawodnik - Kamil Stoch. Triumfator 65. Turnieju Czterech Skoczni skoczył 135,5 metra i prowadzi z dorobkiem 142,2 punktu. Dziewiątą lokatę zajmuje Piotr Żyła, który uzyskał 126,5 metra i 126,8 punktu.

Pierwszy raz w czołowej trzydziestce konkursu PŚ 2016/2017 nie znalazł się Dawid Kubacki. Został sklasyfikowany na 36. miejscu. Odpadli też Jan ZiobroKlemens Murańka, Aleksander Zniszczoł, a także Jakub Wolny.

Początek drugiej rundy odbędzie się o 17:08.

Miejsce Zawodnik Kraj Metry Punkty Belka
1Kamil StochPolska135,5142,24.
2Domen PrevcSłowenia130136,44.
3Maciej KotPolska130136,24.
4Gregor SchlierenzauerAustria135,5133,75.
5Daniel Andre TandeNorwegia128,5131,94.
6Richard FreitagNiemcy127130,24.
9Piotr ŻyłaPolska126,5126,84.
36Dawid KubackiPolska1141034.
38Jan ZiobroPolska112102,54.
39Klemens MurańkaPolska115101,74.
48Jakub WolnyPolska11088,45.
49Aleksander ZniszczołPolska106,585,94.

Zobacz wideo. Kamil Stoch: to najwyższy poziom sportowy, w jakim miałem okazję startować

Źródło artykułu: