Chambery bierze gwiazdę Tunezji. Marko Panić w drodze do Puław?

Zdjęcie okładkowe artykułu: WP SportoweFakty / MICHAŁ DOMNIK / Na zdjęciu: Amine Bannour
WP SportoweFakty / MICHAŁ DOMNIK / Na zdjęciu: Amine Bannour
zdjęcie autora artykułu

Amine Bannour, trzeci strzelec styczniowych mistrzostw świata w piłce ręcznej we Francji, będzie od przyszłego sezonu zawodnikiem Chambery Savoie HB. Tunezyjski prawy rozgrywający podpisał dwuletni kontrakt.

Dla 27-letniego zawodnika będzie to pierwszy klub w Europie. Dotychczas Bannour występował w tunezyjskim Club African oraz klubach z Kataru, do których był wypożyczany na czas kolejnych edycji turnieju IHF Super Globe.

Tunezyjczyk to jeden z najlepszych graczy spoza Europy na swojej pozycji. Podczas mistrzostw świata we Francji w siedmiu meczach rzucił aż 45 bramek (39 z gry) i był trzecim strzelcem turnieju.

W Chambery Bannour ma być podstawowym prawym rozgrywającym. Francuski klub po sezonie opuści Melvyn Richardson, który związał się umową z Montpellier HB. Z zespołu odejść ma też Marko Panić, który z kolei łączony jest z Azotami Puławy.

O tym, że Bośniak odejdzie z Chambery, można wywnioskować z wypowiedzi dyrektora francuskiego klubu, Laurenta Muniera. - Amine to zawodnik, którego szukaliśmy. Na prawym rozegraniu stworzy duet z Alexem Trittą, który świetnie gra 1 na 1 - można przeczytać na stronie internetowej klubu.

Bannour to drugi przedsezonowy transfer Chambery. Oprócz niego do klubu trafi jego kolega z reprezentacji Tunezji, Mosbah Sanai. Umowy z zespołem przedłużyli natomiast Johannes Marescot i Pierre Paturel.

ZOBACZ WIDEO Robert Lewandowski: Zaskoczyliśmy tym przeciwnika

Źródło artykułu:
Czy Amine Bannour okaże się dobrym transferem Chambery?
Tak
Nie
Zagłosuj, aby zobaczyć wyniki
Trwa ładowanie...
Komentarze (5)
avatar
Grzymisław
28.03.2017
Zgłoś do moderacji
2
0
Odpowiedz
Ludzie, przecież Marescot i Paturel od zawsze grali w Chambery, są wychowankami. Jedynie ich umowy uległy przedłużeniu. Paturel kiedyś był sporym talentem, grał jako młody zawodnik z powodzenie Czytaj całość