Duża szansa na powrót Zagara do Stali? "Nasze stanowiska się zbliżyły"

Krzysztof Kasprzak, Niels Kristian Iversen, Tomasz Gapiński, Linus Sundstroem i... Matej Zagar - tak miałoby wyglądać seniorskie zestawienie Stali Gorzów w sezonie 2014. Rozmowy ze Słoweńcem trwają.

Jarosław Galewski

Gorzowianie trzon składu na przyszły sezon już mają. W klubie zostają Krzysztof Kasprzak, Bartosz Zmarzlik i Adrian Cyfer. - Mamy kręgosłup drużyny i chcemy go utrzymać. Ważne będzie dla nas także zatrzymanie Iversena i przedłużenie kontraktu z Tomaszem Gapińskim. Gdyby to wszystko udało się zrealizować, to zostaje nam jedno wolne miejsce w składzie, na które będziemy szukać zawodnika - powiedział w rozmowie z portalem SportoweFakty.pl prezes Ireneusz Maciej Zmora.

Tym brakującym ogniwem w składzie Stali Gorzów ma być Matej Zagar. Słoweniec tegoroczny sezon spędził w barwach Lechmy Startu Gniezno. Teraz jest bardzo zainteresowany powrotem do ekipy Piotra Palucha. - Chciałbym podziękować prezesowi Arkowi Rusieckiemu za to, że wyraził zgodę na prowadzenie rozmów z Matejem Zagarem, który do 30 października jest zawodnikiem drużyny z Gniezna. Jesteśmy z tym zawodnikiem już w stałym kontakcie. Nasze stanowiska się zbliżają. Mam nadzieję, że uda nam się osiągnąć porozumienie jeszcze przed końcem października - wyjaśnia Zmora.

Dla gorzowian Zagar jest celem numer jeden, jeśli chodzi o wzmocnienia z zewnątrz. Klub monitoruje sytuację innych żużlowców, ale poważnych ruchów można spodziewać się jedynie w przypadku, gdyby rozmowy z żużlowcem Lechmy Startu Gniezno nie zakończyły się sukcesem. - Skupiamy się na utrzymaniu trzonu drużyny. Poza tym, chcemy wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych kibiców. W tę koncepcję wpisuje się pozyskanie Mateja Zagara. Nie wszystkie rozmowy muszą zakończyć się sukcesem i dlatego uważnie przyglądamy się innym zawodnikom - przekonuje Zmora.

Jednym z żużlowców, którym interesuje się Stal, jest Peter Kildemand. Drugi najlepszy zawodnik pierwszej ligi już teraz ma sporo ofert. Jego usługami zainteresowane są wszystkie kluby pierwszoligowe i trzy drużyny z ENEA Ekstraligi. Tego żużlowca bardzo chętnie w swoim składzie widziałaby między innymi Fogo Unia Leszno. - Jesteśmy zainteresowani tym zawodnikiem i jesteśmy z nim w kontakcie. Poza nim jest jednak grupa ciekawych zawodników z Danii i Szwecji. Nie można wykluczyć, że któryś z młodych gniewnych dołączy do naszego klubu - wyjaśnia prezes Stali.

Zanim rozpocznie się okres transferowy, przed gorzowianami proces licencyjny. Klub ma nadzieję otrzymać licencję w pierwszym podejściu, ale w związku z zaległościami z lat poprzednich może to nie być łatwe zadanie. Gorzowianie muszą do końca rozliczyć się z zawodnikami. Część zobowiązań wynika także z bieżącej działalności klubu. Nie ma natomiast mowy o zaległościach względem Urzędu Skarbowego, ZUS oraz firmy BSI.

Jesteś kibicem "czarnego sportu"? Mamy dla Ciebie fanpage na Facebooku. Zapraszamy!
Matej Zagar byłby dla Stali Gorzów bardzo dużym wzmocnieniem Matej Zagar byłby dla Stali Gorzów bardzo dużym wzmocnieniem

KUP BILET NA 2024 ORLEN FIM Speedway Grand Prix of Poland - Warsaw -->>
Czy powrót Mateja Zagara sprawiłby, że Stal Gorzów włączyłaby się do walki o medale w sezonie 2014?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki