Kolejne oświadczenie Polskiego Związku Piłki Siatkowej

Polski Związek Piłki Siatkowej wydał oświadczenie związane z pojawieniem się informacji o postawieniu zarzutów prezesowi Związku i zatrzymaniu wiceprezesa Związku.

Oświadczenie PZPS:

PZPS potwierdza, że w czwartek, 13 listopada w siedzibie Związku przeprowadzone zostały działania funkcjonariuszy Centralnego Biura Antykorupcyjnego. Funkcjonariusze poprosili o przedstawienie wybranych dokumentów związanych z organizacją FIVB Mistrzostw Świata w Piłce Siatkowej Mężczyzn Polska 2014. W piątek, 14 listopada, prokuratura poinformowała o postawieniu Mirosławowi Przedpełskiemu, prezesowi PZPS zarzutu korupcyjnego. W tym dniu na prośbę śledczych w siedzibie związku stawił się również Artur Popko, wiceprezes PZPS. W godzinach wieczornych rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie poinformował o jego zatrzymaniu.

Związek w pełni współpracuje z organami śledczymi, udostępniając wszystkie żądane dokumenty i informacje. PZPS nie komentuje działań tych organów.

PZPS informuje, że posiada pełną zdolność do wykonywania wszelkich czynności statutowych gwarantujących działalność w pełnym zakresie.