Taki przepis na mazurka ma Anna Lewandowska

Zdjęcie okładkowe artykułu: Instagram /  / Na zdjęciu: Anna Lewandowska
Instagram / / Na zdjęciu: Anna Lewandowska
zdjęcie autora artykułu

Z okazji zbliżającej się Wielkanocy Anna Lewandowska przygotowała dla swoich fanów nie lada niespodziankę. Żona kapitana reprezentanta Polski podzieliła się przepisami na ulubione świąteczne potrawy.

W tym artykule dowiesz się o:

Przygotowania do świąt wielkanocnych ruszają pełną parą. Na stole nie może zabraknąć również tradycyjnych potraw. Anna Lewandowska z tej okazji nie zapomniała o swoich fanach i zdradziła, jakie dania znajdą się u niej podczas świąt.

Na blogu trenerki hpba.pl pojawił się wpis "Poradnik Wielkanocny 2024", w którym znajduje się elektroniczna książka kucharska z ponad 20 przepisami na popularne w trakcie świąt dania.

Co znajduje się w poradniku? Oczywiście wielkanocne potrawy w... "zdrowszych wersjach". "Nie zabraknie tradycyjnych dań takich jak: żurek, pasztet, biała kiełbasa, czy uwielbiany przez większość z Was sernik" - podkreśliła Lewandowska. Okazuje się, że każde danie można łatwo zmodyfikować na wersję wegetariańską albo wegańską.

ZOBACZ WIDEO: Herosi WP. Jóźwik, Małysz, Świderski i Korzeniowski wybrali nominowanych

Wśród deserów nie mogło też zabraknąć tradycyjnego wielkanocnego mazurka w wersji daktylowo-czekoladowej.

Składniki na mazurka daktylowo-czekoladowego w wersji Anny Lewandowskiej (źródło: hpba.pl):

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 ml syropu klonowego/miodu
  • 80 mg masła klarowanego
  • szklanka daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • puszka mleczka kokosowego
  • kilka sztuk migdałów
  • kilka sztuk jagód goji
  • garść chipsów kokosowych

Składników sporo, ale przygotowanie wydaje się banalnie proste. Mąki należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać syrop klonowy, masło, a całość zagnieść. Wyrobione ciasto przełożyć do kwadratowej bądź prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i na 15 minut umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

W tym czasie należy namoczyć daktyle we wrzątku, a później zblendować je wraz z mleczkiem, kakao i migdałami. Taką masę wyłożyć na ciasto i dodać jagody goji oraz chipsy kokosowe.

Zobacz: O tym się nie mówi. O tyle Marina jest starsza od Szczęsnego Zarobki męża? Ukrainka podała konkretną kwotę

Źródło artykułu: WP SportoweFakty